The brief was a tough one. Combine two middle-sized apartments into one dynamic family dwelling – and simultaneously make full use of the panoramic views of the Dois Irmaos mountains.

Opumo

The resulting home is a mini masterpiece in open-plan living. Estudio Chao have created a laid-back sanctuary that accentuates the building’s bare concrete structure. Situated on the hilltops of Rio de Janeiro, the house is decorated with traditional objects of Brazilian design and it allows a relaxing view of the sea and surrounding Dois Irmãos area.

OPUMO-2

OPUMO-3

The generous floorplan is arranged around an open living area with views of the city, ocean and the mountains by the way of an expansive floor-to-ceiling windows and balcony. Estudio Chao’s design has no corridors or clear functional separations, all the facilities are arranged around the big bright living room. The open plan reveals the original structure of the building, including the vast concrete beams, which takes advantage of a cantilevered structure that generate more intimate lateral spaces.

OPUMO-4

Take a look inside the property in the image gallery above and check out more of Estudio Chao’s stunning architectural projects on their website.

Location: Alto Leblon, Rio de Janeiro, Brazil

Project and Work: 2013

Building Area: 210 m2

Architecture: Estúdio Chão

Adriano Carneiro de Mendonça

Antonio Pedro Coutinho

Construction: Reenge Consulting and Construction

Woodwork: Roberto Machado

Photos: André Nazareth