Project name: Black House | Location: La Plata, Buenos Aires, Argentina | Completed: 2019 | Architects: Estudio V2 Arquitectos

V2 Arquitectos' Black House offers a perfect example of how space can be optimised to engender contact with nature. The Argentinian architecture firm have managed to perfectly combine a range of contrasting elements — dark and light materials, lush green vegetation and concrete — to create a modern home that encourages flexible and free movement and brings the outdoors in.

The airy family home, located in a town just outside of Buenos Aires called La Plata, was completed by V2 Arquitectos last year on a plot of 800 square metres. Outdoor living spaces, a wall of green plants at the front of the house and the use of charred wood contributes to fulfilling the client's request of a space in harmony with nature.

Exposed concrete throughout the house offers a rugged contrast to the more natural elements. The ground floor is made up of a 13 square metre concrete slab that houses an open plan living room, dining table and kitchen. Black kitchen cabinets and a black kitchen island base make a statement against the pale wood dining table, shelving units and island counter.


  1. Kõrred Photograph
    £85
  2. Hem
    Small Oak O Fruit Bowl
    £118
  3. White Core Bedding Set
    £149
  4. Dark Havana Príncipe Sunglasses
    £230
  5. Off White Midweight Linen Signature Shirt
    £110
  6. Black Silver / Tobacco Bicompax 001 Watch
    £580
  7. Olive Moleskin Bomber Jacket
    £250
  8. Black Ash / Brass Turning Table
    £450

Up a set of wood stairs with a black frame, a wooden prism contains three bedrooms, each with white walls and hardwood flooring. Reinforcing the house's fluid interior-exterior relationship, all bedrooms open up onto a green terrace through large glazed panels.

Images of Black House courtesy of Alejandro Peral.

Read about a modern home in California that makes the most of its natural surrounds.