Perched high up on a limestone cliff on the Gower Peninsula, Wales, the Silver House by Hyde + Hyde has been designed for a family in search for a peaceful life and a closer connection with nature. A winner at the RIBA Wales Awards 2017, the Silver House is considered a ‘very elegant and thoughtful piece of architecture’ that consists of two separate mono-pitched units that are raised off the ground on a plinth of stone. The house has been designed to maximise the exposure of the surrounding views while also paying homage to the region’s vernacular architecture.
Opumo
The home’s two raised elevations are predominantly horizontal in nature to incorporate a number of different materials, such as steel and glass, to help provide a strong, dynamic aesthetic. The separation of the first floor spaces is emphasised by the position of the external staircase while the supporting ground floor stone plinths help to separate the living area with private bedrooms. The Silver House’ interiors were designed to make the most of the changing aspects of sunlight throughout the day. For example, the kitchen and dining room are positioned at the east end in order to bask in the morning light, which then flows along the south facing living room.
OPUMO-4
OPUMO-2
Images courtesy of Hyde + Hyde
OPUMO-5